Masívne drevo vs. dyha

Drevený interiér
Aj keď syntetické materiály zažívajú stále svoj boom, v interiéroch a v exteriéroch je najpoužívanejší a najobľúbenejší materiál bezpochyby drevo. Používa sa v rôznych podobách.

V tomto článku vám predstavím drevo v jeho dvoch najpoužívanejších prevedeniach- masíve a dyhe. Začneme tým ušľachtilejším, a to masívom. Masívne drevo ako najuznávanejší konštrukčný materiál je vďaka svojej vysokej estetickej kvalite vhodným doplnkom do každého interiéru a exteriéru. Nie je potrebné ho zakrývať, pretože dodáva priestoru punc originality. Drevo je vďaka svojím fyzikálnym vlastnostiam využívané pre konštrukčné prvky ako sú trámy, krokvy, väzníky, stĺpy. Pri veľkých konštrukčných prvkoch sa drevo nedá ohýbať, no je možné ho lepiť do lamiel. Tie vytvárajú oblé tvary, vďaka ktorým sa dá z dreva vytvoriť akákoľvek požadovaná forma.
Drevené lamely

Vďaka svojej odolnosti sa drevo používa ako materiál na jednej strane vyhovujúci exteriérovému počasiu a na strane druhej interiérovej klíme vo forme povrchov budov, okien či podláh. Drevo má vynikajúcu akumulačnú vlastnosť, preto je vhodné na použitie v exteriérovej nábytkárskej brandži. V interiéroch sa drevo používa asi v každej časti a podobe. Od nábytku, kde sa pomocou ohýbania alebo frézovania dajú vyrábať neuveriteľné dizajnové kúsky ako sú sochy, nábytok, dekorácie a pod. Masívne drevo má však aj svoje nevýhody. Nie je vhodné na vytváranie veľkých plôch z jedného prvku, pretože stále pracuje, naberá vlhkosť, vysychá, a tým sa mení jeho objem a z časti i tvar. Na pokrytie veľkých plôch je vhodná dyha, ktorá v niektorých prípadoch plne nahrádza masívne drevo. Zoberme si ako príklad nábytkové dvierka. Z masívneho dreva sa vyrábajú krásne dvierka, ktoré ale musia byť skladané z viacerých dielov a musia byť dodržané určité parametre, aby sa dvierka „nekrútili“. Naopak, z dyhy sa dajú vyrábať obrovské hladké plochy akýchkoľvek rozmerov. Samozrejme, že aj dyha má svoje nevýhody nie je možné do nej frézovať oblúky, ornamenty, profily…
Aero dyha

Cenovo a kvalitovo sú si tieto dva materiály tiež rozdielne. Cena masívneho dreva je vyššia ako cena dyhy, ale jeho kvalita je z dlhodobého hľadiska neporovnateľne odolnejšia a trvácnejšia. Ako hovorievam, masívne drevo sa kupuje, aby nás prežilo.

Dyha sa rozdeľuje do dvoch kategórií. Prírodná alebo Aero dyha. Prírodná dyha je vyrábaná lúpaním kmeňu stromu, čím sa zachováva charakteristická štruktúra. Aero dyha je vyrábaná lepením zväzkov dreviny do blokov a následným krájaním kolmo na plochu. Takto krájaná dyha má potom špecifickú štruktúru, ktorá sa nemení, čím získava výhodu pred prírodnou dyhou, ktorej textúra a odtieň sa mení každou olúpanou drevinou. Aero dyha je svojou stálou textúrou charakteristickou vertikálnymi alebo horizontálnymi pásmi obľúbená pri veľkých projektoch a plochách, kde je potrebná farebná a štruktúrová stálosť. Naopak prírodná dyha je výnimočná svojou prírodnou a neopakovateľnou textúrou. Používa sa pri menších a výnimočnejších projektoch, kde jej prírodný charakter naplno dotvorí interiér.
Dyha je vlastne 0,5 až 2,5mm hrubá vrstva dreviny nalepená lisovaním na MDF alebo DTD dosku. Pri dyhovanom materiály sa môžete stretnúť s označením radiál alebo fláder.Prírodná dyha
Radiál znamená, že drevina je rezaná tak, že vidno len lineárne pásy. Fláder je drevina rezaná tak, že vidno jej zbiehajúce alebo rozbiehajúce sa letokruhy. Takéto dosky je možné používať na výrobu nábytku, interiérových dverí, stolíkov a stoličiek, schodov, dvierok, obkladov…

Toľko o základnom rozdelení drevených materiálov. Pripravujeme pre vás prehľad najpoužívanejších domácich a exotických drevín, kde sa dozviete to, aké dreviny je vhodné používať v akých interiéroch.

Viac o dyhe a masívnom dreve v sekcii materiály alebo na našej web stránke www.cpsinterier.sk

Pridaj komentár