Report z výstav nábytku a bývania vo Viedni a v Nitre

Kuchyňa Viedeň
V pondelok 11.3 som po obligátne neúspešnej nitrianskej výstave navštívil aj tú viedenskú. Výstava Wohnen & Interieur je najväčšia výstava svojho druhu v Rakúsku. Na výstave bolo viac ako 500 vystavovateľov na viac ako 55 000 m². Na naozaj veľkom priestore bolo možné vidieť práce skúsených tesárov, umelcov, architektov, záhradných architektov, odborníkov v oblasti kuchýň, kúpelní a dizajnu.

Výstava nábytku vo Viedni a v Nitre

Nitra – výstava či jarmok?

Krb Viedeň
Ak som naznačil, Viedeň som navštívil bezprostredne po výstave v Nitre, ktorá vo mne zanechala zmiešané pocity. Mám dojem, že výstava v Nitre by sa mala premenovať na jarmok. Okrem stánkov s tržnicovou tematikou a nekonečného množstva sedacích súprav tu len veľmi zriedka vykúkali lúče plnohodnotnej práce, aká by mala byť na výstave tohto formátu prezentovaná. Aby som nebol len kritický, našli sa tu aj spoločnosti, ktorých produkcia stála za to. Smutné je však že pri toľkom balaste skôr ako by mala vyniknúť, zanikla ich výnimočnosť. Pretože návštevník unavený hlúposťami dobré veci ani nevnímal.

Viedeň plná inovácií

Masívne drevo Viedeň
Naopak výstava vo Viedni ma veľmi milo prekvapila inováciami a nápadmi, ktoré priniesla. Bol som milo prekvapený s používania prírodných drevín, a to hlavne v surovom drsnom stave ale aj s veľmi detailne prepracovanými detailami drevených plôch.
U našich západných susedov rastie trend používania prírodných materiálov ako kameň, sklo a hlavne drevo so syntetickými materiálmi ako striekané plochy, akryláty a plasty.
Potešilo ma, že sa tu v hojnom počte vyskytovali prvky z keramiky ako keramické pracovné dosky, keramické dvierka, zásteny, bary a rôzne iné prvky v interiéri.
Masívne drevo Viedeň
Hlavným motívom väčšiny vystavujúcich bolo prírodné drevo. Prekvapujúce bolo finálne opracovanie, keď povrch ošetrili voskom a nie lakom. Takéto prevedenie bolo asi na 90% všetkých nábytkov. Sám som bol prekvapený hlavne z toho ako dobre vyzerajú tieto plochy. Trend super lesklých materiálov dohára a objavujú sa nové dizajny. Jedným z nich je určite voskovanie, ktoré veľmi príjemne rozkladá dopadajúce sveto a pohlcuje ho. S podobným materiálom na báze MDF sme začali pracovať aj my v štúdiu a určite sa máte na čo tešiť.

Nakoniec by som len toľko, že výstava vo Viedni mala mať to čo mala. A to hlavne nápady, ktoré posúvajú hranice trendov a predstavivosti či už dizajnérov, architektov, ale hlavne verejnosti. Ak máte záujem o kvalitný interiérový dizajn založený na poznaní tých najlepších, zastavte sa u nás a my vám ukážeme nové trendy, ktorých súčasťou môže byť aj váš interiér.

Foto dokumentáciu z výstavy nájdete na našom Facebooku.

Zaujímate sa o nové trendy?


Ak sa zaujímajú nové trendy z Viedne neváhajte navštíviť naše štúdio a príďte si preštudovať katalógy a časopisy z výstavy. Teší sa na vás dizajnér Peter Buday.

Pridaj komentár