Výroba nábytkov pre penzión v Banskej Štiavnici

Banská Štiavnica 1

Banská Štiavnica a jej meštianske domy v sebe ukrývajú hmatateľné stopy remeselníckej zručnosti aj výtvarného cítenia ich staviteľov. Zmyslom rekonštrukcie historických domov je najmä potreba vdýchnuť im stálym používaním život. Ak je vonkajšia konštrukcia v poriadku, treba sa citlivo venovať aj interiéru, aby sme dom zariadili so zreteľom na jeho autentickú hodnotu a prispôsobili ho potrebám jeho obyvateľov.

Zariadenie pre meštiansky dom zo 16. storočia, ktorý sa po rekonštrukcii stal penziónom, bol pre nás výnimočným projektom. Skĺbením tradičných hodnôt štiavnických interiérov a požiadavkou funkčnosti vznikol masívny bukový nábytok doplnený koženými a mosadznými doplnkami, ktorý spĺňa najvyšší štandard hotelového sektoru. Dôležitým prvkom realizácie bol záujem o zhotovenie rozkladacieho kresla, ktoré sa jednoduchým pohybom zmení na prísteľkovú posteľ a svojim dizajnom nenaruší kompaktnosť tradičného interiéru. Objavovať nové možnosti a rešpektovať pri tom genius loci miesta bolo našou najväčšou výzvou.
Banská Štiavnica 2

Nábytok navrhnutý na mieru musí v sebe niesť pridanú hodnotu, obyčajne odzrkadľuje životný štýl a vkus budúceho majiteľa.  V prípade verejných priestorov a penziónov by mal reflektovať atmosféru, ktorú chce navodiť, ako napríklad konkrétnu tému alebo prostredie, v ktorom je umiestnený. Pri rekonštrukcii je miesto dané, a preto vzrastá určitá zodpovednosť vysporiadať sa s  už existujúcimi podmienkami. Takýto vzájomný vzťah medzi zariadením interiéru a duchom miesta sa odzrkadlil v zariadení historického penziónu v Banskej Štiavnici.

Prvky praktickosti a flexibility, ktoré sa v tradičných interiéroch využívajú od nepamäti, v sebe nesú rozkladacie kreslá a pohovky. Jedinečné solitéry, ktoré svojimi čalúnenými a masívnymi prvkami dodávajú  izbám určitú noblesu, sa dajú jednoduchým pohybom rozložiť a premeniť na plnohodnotnú posteľ. Hra dôvtipu a vkusu reprezentuje citlivý prístup ku kultúrnemu dedičstvu a jeho odkazu pre ďalšie generácie. Zužujúci sa stĺpik prechádzajúci po celej výške komody zvýrazňuje jej robustnosť, masívnosť, a pritom vyznieva elegantne a kompaktne. Madlá pôsobia na jednoduchých dvierkach a zásuvkách ako šperk.
Banská Štiavnica 3

Na pohľad robustné a ťažké nábytky vyrobené na mieru, dopĺňajú ľahké a vzdušné kreslá z dielne firmy TON, ktoré svojimi ručne ohýbanými prvkami vytvárajú dokonalú súhru medzi tradičným, remeselným a moderným. 

Penzión v Banskej Štiavnici vzbudzuje dojem jedinečnosti, keďže v ňom nenájdete bežný tuctový priestor, ktorý časom zovšednie. V meštianskych domoch vám intenzívny zážitok z tepla ponúkajú kachľové pece, pocit domova drevené trámové stropy a závan histórie oblúkové klenby, odľahčujúce každú miestnosť.

www.cpsinterier.sk
Fotogaléria na Facebooku

Pridaj komentár