Nesmrteľné stoličky TON hýbu svetom

Stoličky ton
My z tímu CPS Interiér vieme, že stoličky TON nie sú len také obyčajné stoličky, no vďaka zvedavosti nám vlastnej sme si boli priamo v Bystřici pod Hostýnem vyskúšať ohýbanie dreva a spoznali celý proces výroby, pri ktorom sa drevu vdychuje život. Vďaka tejto skúsenosti môžeme vám, našim zákazníkom, podať kompletnejšie informácie o samotnej výrobe, kvalite a používaní stoličiek TON. Po návšteve Bystřickej továrne na ohýbaný nábytok sme sa utvrdili v tom, že TON nerieši len potrebu sadnúť si, TON robí zo sedenia radosť, pretože dáva stoličkám dušu i srdce.

Michael Thonet predstavil verejnosti ohýbaný nábytok v roku 1841. Najskôr pracoval so zväzkami dýh, neskôr prešiel na masívne drevo a s rovnakými technológiami pracuje spoločnosť aj dnes. Prevláda ručné ohýbanie dreva, ktoré nie je žiadny stroj schopný spraviť tak dokonale ako zručný remeselník. Ohýbanie dreva je výnimočný a zložitý proces, pri ktorom sme sa presvedčili, že žiadny mechanizmus nenahradí ľudskú šikovnosť a ľudia sú v tejto činnosti jednoducho nezastupiteľní.

Zlaté české ručičky
Stolička ton
Ohýbačom prejde rukami každý kus dreva, je potrebné, aby sa s ním zžili na prvý dotyk. Sledujem ako ohýbajú operadlo stoličky číslo 14 a nestačím sa čudovať. Nerozumiem, akým zázrakom docielili, že je drevo také tvárne a nezlomí sa. Vysvetlili nám síce, že ho najskôr dlho naparujú v kadiach, no aj tak je to pre mňa jeden z divov sveta. Vyzerá to jednoducho, no keď sa chopím dreva, také ľahké to teda vôbec nie je. Ujo ohýbač musí použiť svoju silu a dlhoročné skúsenosti a zaprieť sa spolu so mnou. Vďaka jeho inštrukciám sa mi podarí doviesť dielo do konca. V tej chvíli som ešte netušila, aká dlhá cesta moje operadlo ešte len čaká :). Obdivujem zohraných chlapíkov ako pokračujú vo svojej práci aj keď nás už Pavel Hlava, vrchný majster ohýbárne, odvádza do ďalších častí továrne.

Prechádzame všetkými časťami a fázami výroby stoličky TON. Vyskúšali sme si ručné ohýbanie, videli sme mechanické ohýbanie vhodné pre menej náročné ohyby, nasledovalo sušenia dreva, opracovanie, brúsenie aj frézovanie. Už tieto procesy sa mi zdali časovo náročné a to musí drevo postáť ešte týždeň-dva v medzisklade, kým nedosiahne požadovanú vlhkosť a tvar.
Stoličky ton
Potom prichádza na rad morenie, lakovanie, prípadné čalúnenie a následné zmontovanie stoličiek dohromady. TON dbá o kvalitu svojich výrobkov, preto je každý jeden z nich riadne skontrolovaný a kusy s neodstrániteľnou závadou sú vyradené. Na každú stoličku sa pozrie zodpovedný pracovník a určí, či sa chybný kus vráti späť na opravu alebo či výrobok poputuje do vedľajšej haly na výrobu brikiet. Stolička s čo i len malou chybičkou krásy svetlo sveta neuzrie.

Ľudia pre ľudí

V halách nevidíme len stroje, stretávame tu ľudí, ktorí sa dreva dotýkajú, dávajú mu výsledný tvar, farbu, podobu. Pracovník, ktorý spája jednotlivé diely dohromady, nepracuje podľa šablóny, musí mať pre prácu jednoducho cit, musí mať k drevu pozitívny vzťah, musí robiť svoju prácu telom i dušou. Každá stolička je jedinečná nielen textúrou dreva, ale samotným prístupom k nej. S každou jednou z nich prídu do styku desiatky rúk, každá je originál.

Hotové stoličky sú testované rôznymi druhmi záťaží, vďaka čomu sú s obľubou používané v náročnom gastro priemysle a pokojne by vydržali i manipuláciu vo väzenských podmienkach. Stoličky sú certifikované a garantujú 5-ročnú záruku.

Ohýbaný nábytok hýbe svetom
Kreslo wave
Spoločnosť TON je drevárska firma, preto sa chce v prvom rade venovať práci s drevom. Je verná tradíciám, a zároveň udáva módne trendy vďaka spolupráci so svetovými dizajnérmi. Má na pamäti hviezdnu históriu, ktorú odštartovala kaviarenská stolička č. 14, kedy mať „thonetku“ bola prestíž a zároveň spoločenská nutnosť. Dnes o nej môžeme povedať, že je to stolička s tradíciou, ktorá nezaspala dobu, vyvíja sa a ak sa jej bude dariť aj naďalej, prvé čo si predstavíme pod pojmom moderný životný štýl bude práve stolička TON.

Viac informácii nájdete v našom štúdiu CPS Interiér na Bratislavskej 21 v Nitre. Alebo na internetových stránkach www.cpsinterier.sk a www.ton.cz/sk.

Pridaj komentár