7 tipov ako dodať malému bytu priestor

Mladý architekt Sam Ben Hamida študujúci na Technickej univerzite vo Viedni ponúka niekoľko tipov, ako žiť v malom byte kvalitnejšie a priestrannejšie.

Návrh interiéru

1. Meranie a plánovanie

Alebo ako sa na Slovensku hovorí: dvakrát meraj, raz rež. V tesných podmienkach merajte nielen každý meter štvorcový, ale doslova každý centimeter. Aby ste sa uistili, že nábytok bude do vášho malého bytu vhodný a nebude zavadzať, merajte všetko. Dĺžku, šírku i výšku takých prvkov ako sú stropy či okná. Nájsť vyhovujúce kusy nábytku môže dať zabrať. Ideálnym riešením je preto zhotovenie nábytku na mieru.

2. Myslite v 4D

Skúste si predstaviť, ako by váš nábytok vyzeral v priestore (3D) a ako bude využiteľný v priebehu celého dňa (čas ako 4. dimenzia). Stanovte si priority, čo naozaj potrebujete a čoho sa naopak dokážete vzdať a navrhnite svoj domov zodpovedajúcim spôsobom. Akonáhle je všetko na svojom mieste a vy máte stále pocit, že je v byte dostatok miesta, môžete sa venovať detailom.

3. Čo schovať, čo ukázať?

V dnešnej dobe používame veľa elektroniky, čo znamená veľa vytŕčajúcich káblov. Pokúste sa nájsť spôsob, ako tieto zariadenia schovať tak, aby boli stále dosiahnuteľné. Priestor vyzerá upratanejší ak nevystavujete príliš veľa predmetov a ak zovšadiaľ netrčia káble. Selektujte a ak nie ste schopný nahromadené predmety uložiť šikovným spôsobom, zbavte sa ich. Presvedčíte sa, že prázdny priestor je v týchto životných podmienkach cennejší ako veci, okolo ktorých budete len prechádzať.
Bytový dizajn

4. Vyberte si farebnú škálu

Ak ste vždy mali svoju obľúbenú farbu, bude pre vás tento krok jednoduchší. Avšak, ak váš nový domov udáva farebné tóny už existujúcimi materiálmi, zvažujte ich kombinácie. Bledšie farby opticky zväčšujú priestor, preto sa vyhnite sýtym, tmavým farbám.

5. Multifunkčné a prispôsobiteľné prvky

Malé byty majú často jeden hlavný priestor, v ktorom sa odohráva všetko. Tento priestor môžete vizuálne oddeliť na oddychovú a pracovnú zónu. Pohyblivá policová stena je vhodným deliacim prvkom. Zóny môžete navyše zväčšovať a zmenšovať podľa potreby. Vyvýšenie jednej časti ponúka opticky jasné členenie. Vysúvacia posteľ či rozkladacie lôžko ušetria mnoho miesta a dnes sú už maximálne pohodlné. V prípade, že máte vysoké stropy, zvážte vytvorenie „podkrovného“ lôžka. Rozkladací stolík je tiež šikovným riešením, keď čakáte návštevu.

6. Vyhnite sa centrálnemu osvetleniu

Jeden svetelný zdroj na strope môže byť najjednoduchším spôsobom ako izbu osvetliť, no zároveň zabije jej atmosféru. Skúste doslova „ rozšíriť“ svetlo po celej miestnosti. Pre oči je upokojujúcejšie pozerať sa cez rozptýlené svetlo ako na „umelé slnko“. Súčasne sú osvetlené i rohy miestnosti a tým vytvoríte ilúziu väčšieho priestoru.
Interiérový dizajn

7. Domov sladký domov

Čím dlhšie žijete vo svojom dome či byte, tým viac sa stáva vašou súčasťou. Venujte mu preto pozornosť, prispôsobte ho vlastným potrebám, urobte ho iným a zároveň jedinečným. Ak máte radi umenie, siahnite po peknom obraze, ak ste prírodný typ, určite nezabudnete na izbové rastliny. Fantázii sa medze nekladú.

Pridaj komentár