TON – dokonalé spojenie umenia a remesla v 3. Tisícročí

Stolička 002
TON je prototypom spoločnosti s ideou Art and Craft v 21. storočí. Spája sa tu presnosť priemyselnej výroby s umením dizajnu a neuveriteľná zručnosť remeselníkov. Ich produkty nielen spĺňajú požadované funkčné vlastnosti, ale predovšetkým sa stávajú umeleckým dielom, ktoré obohacuje Váš interiér. Produkty je možné zakúpiť aj u nás v interiérovom štúdiu CPS Interiér.

Navštívil som fabriku TON v Bystřici pod Hostýnom, ktorá tu bola vybudovaná zakladateľom firmy TON Michaelom Thonetom. Rád by som vám priblížil túto jedinečnú spoločnosť, v ktorej sa už viac ako 150 rokov vyrábajú stoličky podľa princípu svojho zakladateľa, a to ručným ohýbaním.

História
Michael Thonet začal robiť prvé pokusy s ohýbaním nábytku už tridsiatych rokoch 19. storočia. Spočiatku to boli testy, kde drevo namáčal do gleju a aj formy boli odlišné ako tie, ktoré sa používajú dnes. Fabriku v Bystřici pod Hostýnom zakladá Michael Thonet v roku 1861. Po Michaelovej smrti fabriku viedli jeho synovia, ktorí sa stali významnými dizajnérmi svojej doby. Spoločnosť sa v roku 1953 začala nazývať TON, čo znamená Továreň na ohýbaný nábytok.
Kreslo Merano
Výroba
Pri výrobe ohýbaného nábytku sa uplatňuje princíp ohýbania dreva v parnom kúpeli. Ide o bukové hranoly, ktoré sa naparujú sýtou parou, aby boli ohybnejšie. Ručne sa ohýbajú aj najznámejšie stoličky na svete číslo 14 a číslo 18. Ohýbanie sa vykonáva pomocou tvárnice, ktorej tvar kopíruje pomocou pásnice zabraňujúcej prasknutiu ohýbaného dreva. Princíp naparovania sa využíva aj pri výrobe ostatných ohýbaných častí, ale tento proces je už viacej automatizovaný.
Sám som si vyskúšal ohýbanie operadlovej časti stoličky číslo 14. Je to práca, ktorá si vyžaduje presnú ruku a vysoký cit. Pretože drevo, aj keď je naparené, je stále dosť pevné a nepoddajné. Vec, ktorá ma zarazila najviac, je ako spoločnosť TON lipne na ručnom spracovaní, ktoré je precíznejšie ako strojové spracovanie. Ruka v ruke tu spolupracujú odborníci s profesionálnymi strojmi a spolu tvoria fabriku, na ktorú by bol hrdý sám pán Thonet.

Michael Thonet
Dizajn
Nie len kvalitná výroba, ale aj dizajn a komfort majú vysokú výpovednú hodnotu. Prvými dizajnérmi boli samotní Thonetovci, najprv sám Michael a neskôr jeho syn August, ktorý podla mňa vytvoril skvost v oblasti dizajnu nábytku, a to kreslo číslo 30.
V súčasnosti TON nezaostáva za minulosťou. Práve naopak. Pre spoločnosť pracujú skúsení dizajnéri z Európy. Medzi najvýznamnejších určite patrí Tom Kelley, ktorý navrhoval niekoľko kolekcií stoličiek. Rekonštruoval tiež vilu Thonet v Bystřici pod Hostýnom a v súčasnosti pracuje aj na múzeu stoličiek. Ďalšími nemenej významnými dizajnérmi sú Slovák Michal Riabič, ktorý navrhol húpacie kreslo Wave, Mads K. Johansen, ktorý pracoval na kolekcii Stockholm, ale aj Eugenia Minerva, či Alex Gufler, v ktorého hlave sa zrodilo geniálne kreslo Merano a mnoho ďalších.
Produkty TON získavajú vďaka vynikajúcim dizajnérom množstvo ocenení ako napríklad interior
innovation award.
Mne ako dizajnérovi veľmi imponuje, že dizajn produktu nekončí jeho posunutím do predaja. Spoločnosť TON neustále pracuje na zdokonaľovaní svojich produktov. Celkový proces od dizajnu cez výrobu prototypov, testovanie, výrobu produktu a predaj trvá cca 2 roky, čo je ohromujúce. Len málo spoločnostiam tak vehementne záleží na tom, aby boli ich produkty dokonalé a existovali a predávali sa tak, ako produkty zakladateľov značky TON aj o vyše 100 rokov.
Pablo Picasso
Produkty
Spoločnosť vyrába okrem stoličiek aj kreslá, ktoré často harmonizujú s dizajnovími radami klasických stoličiek. V ich produktovom katalógu nájdete aj barové stoličky, detské stoličky, stoličky z kovu, ale aj z plastu.
Drevené stoličky vyrábajú zo štyroch druhov dreva: buk, dub, jaseň a orech americký. Tieto dreviny sa dajú namoriť na množstvo odtieňov. Čo sa týka čalúnenia, to má TON prepracované dokonale. Na výber máte z piatich kategórií látok Standard, Luxus, luxus plus, Exclusive a Superior. Zaujímavý prvok je určite bambusový výplet, ktorý je možné použiť pri vybraných produktoch. Proces výroby výpletu sa za storočia používania zmenil, ale jeho neodolateľný punc luxusu zostal zachovaný.
TON vyrába aj stoly, ktoré zapadajú do sériových rád stoličiek a kresiel. Produkujú jedálenské stoly, konferenčné stolíky, ale aj príručné stolíky vhodné do salónikov, lobby, reštaurácií a pod.
Spoločnosť nie je zameraná len na interiér. V ponuke nájdete aj produkty vhodné do exteriéru. Sú to kreslá, stoličky a stoly či už kovové ratanové alebo plastové. V súčastnosti môžete nájsť predajne TON po celej Európe. Krajinami, ktoré predávajú tieto skvosty sú Česká Republika, Slovensko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, Rusko, Grécko, Turecko, Gruzínsko. Produkty TON sa dostali aj za oceán a to do Severnej a Južnej Ameriky, Afriky a Ázie.

Ak hľadáte kvalitu, ktorá bude in aj o 100 rokov, záleží vám na dokonalom prepracovaní a dizajne, sú produkty TON to správne pre vás.

Viac informácii nájdete v našom štúdiu CPS Interiér na Bratislavskej 21 v Nitre. Alebo na internetových stránkach www.cpsinterier.sk a www.ton.cz/sk.

1 comment for “TON – dokonalé spojenie umenia a remesla v 3. Tisícročí

  1. Gabika
    27.1.2013 at 20.39

    krásne a štýlové stoličky dostupné už aj u nás. super! 🙂

Pridaj komentár